Filmproduktion

FILMPRODUKTION

DSCF2905.jpg

-Hur går en reklamfilmproduktion till?
-Hur lång tid tar det?
-Hur mycket kostar det?
-Behöver man ett manus?
-Vilket format är bäst?

 

Det finns lika många svar som det finns filmer.
Alla projekt är olika och alla har egna förutsättningar. Men de flesta filmer går ändå genom samma process, så vi ska försöka förklara hur det går till och vad som är bra att tänka på.


1. BRIEF

ladda ned.jpg

Ett projekt startat ofta med ett möte. Vi tittar på vad meningen med filmen är - Alltså, vilket problem ska den lösa. Det kan vara allt från att öka kännedom om ett varumärke, sälja en tjänst, informera om säkerhet eller presentera ett företag. Efter det kollar vi på hur vi på hur vi kan lösa det på bästa sätt.

Målgrupp - vilka ska se filmen? Kanaler - vart den ska visas för att nå den målgruppen? Innehåll - hur ska man uppnå den effekt man vill hos den målgruppen?

Andra frågor vi kan ställa oss - Hur lång ska filmen vara? Vad är ”långt” enligt målgruppen? Vilket grepp ska man använda? Vad tilltalar målgruppen? Vad kommer göra att de inte bara ser hela filmen, utan också tar till sig innehållet? Ska filmen förmedla en känsla eller förklara något? Ska den vara tilltalande eller rolig? Spännande, provocerande eller informerande? 

Det är mycket man kan tänka på som kan göra filmen bättre. Som tur var är vi experter på filmmanus och hjälper er gärna med processen att ta fram ett innehåll till er film. Tom är utbildad manusförfattare 3 år vid Högskolan Dalarna och har stor erfarenhet av filmmanus.

Efter det sätter vi ihop en första projektskiss, med manusförslag, produktion och budget.


2. FÖRPRODUKTION (Pre-production)

DSCF2925.jpg

Om vi är på rätt spår och ni vill fortsätta jobba fram en film börjar vi nu förproduktionen. Det är lite som det låter, arbetet innan inspelningen/produktionen börjar. Först försäkrar vi oss om att alla är med på vilken film som ska produceras. Genom manus och ibland storyboard gör vi en så noggrann skiss som möjligt av projektet. Det är betydligt enklare och billigare att göra ändringar nu än efter inspelningen så den här processen får gärna ta tid.

När vi bestämt oss filmens utseende går vi in på själva planerandet för framtagandet av materialet. Är det en inspelning kan det vara allt ifrån leta inspelningsplatser, skådespelare, medarbetare till att bryta ner manus, planera dagar och söka tillstånd för inspelning.


3. Produktion

IMG_5300.JPG

När allt är förberett och klart börjar vi ta fram det huvudsakliga materialet som vi sen klipper filmen med. Själva produktionen sker oftast på tre sätt,
- Spela in nytt material (Inspelning)
- Animation
- Ta fram befintligt material (Arkiv- eller Stock-material).

Vid inspelning är det oftast en regissör, fotograf och ljudtekniker på plats. Ska det också vara personer som ska agera är det med en regissör och kanske en assistent. Vid lite större inspelningar finns även belysningsmästare, elektriker, scenograf, kostymör mfl. Man kan säga att - ju högre kvalité och mer avancerad inspelning, desto fler medarbetare och tid går det åt.

sumpenocherik.jpg

Inspelningen pågår oftast från någon timme till flera daga eller ibland veckor. Efter en inspelning loggar man materialet för att förenkla klippningen och säkerhetskopierar på hårddiskar.

Animation involverar en eller ett par personer och kan ibland vara ett enklare sätt än en inspelning, framförallt abstrakta saker eller sånt som är svårt att filma. Men det kan också ta lång tid att göra om det ska hålla en hög kvalité eller realism. Då går en enkel inspelning betydligt fortare.

Arkiv eller Stockmaterial. Ibland finns det redan material från en tidigare inspelning eller kanske stillbilder som går att använda. Vi kallar det akrivmaterial. Eller så kan man köpa rättigheter att använda någon annans filmmaterial. Det kallar vi stockmaterial eller stock-footage.


4. Efterproduktion (Post-produktion)

ladda ned (3).jpg

När allt material är ihopsamlat börjar arbetet med att sätta ihop det till en film. Vi delar in det i två delar. Offline och Online.

Offline
Det börjar med att vi grovklipper filmen efter den planering/manus vi haft från början. Men det kan också vara att man testar nya varianter som man inte tänkt på från början. Vi lägger till ev. musik, grafik, animationer och tillfällig speakerröst innan första versionen visas upp för kunden för feedback. Filmen är oftast långt från färdig, utan det är mest för att se att vi arbetar åt rätt håll och kan göra större justeringar från början.

Efter första korrekturvändan fortsätter vi jobba med filmen och gör en riktig klippning som är mer lik den slutliga filmen. Hur många korrvändor vi gör beror helt på vilket projekt det är. Vissa filmer blir klara direkt, andra kan det behövas finslipas på ett par gånger till.

När alla är nöjda med klippningen säger vi att vi “låser” den och går vidare till nästa del.

Online
Online kallar vi alla de arbetsmoment som görs på en film efter klippningen är låst. Att den är låst betyder att vi inte längre några ändringar i själva klippningen - för att det kan medföra extra arbete. Under online arbetar flera personer oftast samtidigt på filmen.

Det kan vara ljuddesigner, colorist, vfx-artist och grafiker. Skulle det bli ändringar i klippningen måste alla dessa göra om sina arbeten. Under den här delen av efterproduktionen jobbar vi bland annat med:

Ljudmix och ljuddesign.
Justerar ljudnivåer, lägger till eller tar bort effektljud och integrerar musiken.

Gradeing
Justerar färgerna på filmklippen för att klipp efter varandra ska matcha och för att skapa en viss känsla eller effekt.

När alla delar är färdiga visar vi upp filmen för en sista sista gång för godkännande. Ser allt bra ut gör vi i ordning den för sista steget.


5. Leverans

Beroende på hur filmens ska distribueras/visas gör vi i ordning den i olika versioner. En bioversion har ett visst mått, en eventfilm får inte ha för hög kvalité så den riskerar att inte kunna spelas upp, Instagram-filmer kanske ska vara 4:5 eller 9:16-format, samtidigt som YouTube gärna vill ha så bra kvalité som det bara går. Oftast skickar vi ett antal olika versioner som passar de flesta kanaler.

Har du en idé eller ett problem som en film kan lösa? Eller funderingar eller vill veta mer om processen? Slå en pling eller maila oss!